Schema Hamphorasch, Το Μυστήριο των 72 Ονομάτων Του Θεού

6-10-2012



SCHEMA HAMPHORASCH“Όλη η επιστήμη βρίσκεται σε μία λέξη και όλη η δύναμη σε ένα Όνομα, η Κατανόηση αυτ ού του ονόματος είναι η επιστήμη του Σολομώντα και η Σοφία του Αβράαμ”

Ελιφάς Λεβί. Από τα πολύ αρχαία Χρόνια στους σημιτικούς λαούς και ιδιαίτερα στους Ιουδαίους μετά την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, υπήρχε η πεποίθηση ότι γνώση και η κατανόηση από κάποιον του ονόματος ενός υποκειμένου του δίνει απεριόριστη εξουσία πάνω του. Αυτή η ισχυρή πίστη σκιαγραφείται ήδη από το πρώτο βιβλίο της εβραικής πεντατεύχου, την Γένεση,της οποίας η περίοδος σύνταξης τοποθετείται περίπου…

την περίοδο που ακολούθησε την Βαβυλωνιακή αιχμαλωσία, συνέπεια της οποίας υπήρξε το γεγονός της αφομοίωσης μεγάλου μέρους της Θεοφιλοσοφίας του Βαβυλωνιακού Ιερατείου. Στο Βιβλίο της Γενέσεως λοιπόν, περιγράφεται η ονοματοδοσία κάθε βιολογικής ζωής στον πλανήτη, από τον πρωτόπλαστο Αδάμ, ως Θεϊκή παραχώρηση της εξουσίας της χλωρίδας και της πανίδας της Γης. Αυτή η θεολογική πίστη πέρασε όπως ήταν φυσικό τόσο στον πρώιμο Ιουδαϊκό Μυστικισμό, την γνωστή Μέρκαμπα όσο και στον ύστερο που πήρε την ονομασία Καμπάλα που σημαίνει παράδοση, προφορική Διδασκαλία. Εξάλλου από αυτήν την πεποίθηση πηγάζει και η ιδέα ότι ο Θεός έχει ένα όνομα το οποίο όμως είναι ανεξιχνίαστο και ανεκλάλητο, πολλοί μάλιστα το προσωποποίησαν στα εβραϊκά γράμματα Γιοντ-Χε-Βαβ-Χε, το λεγόμενο “ Ιερόν Τετραγράμματον”. Ήταν μάλιστα τόσο ισχυρή η ιδέα της εξουσίας του Ονόματος που έλεγαν ότι το Τετραγράμματο είναι απρόφερτο διότι αν προφερθεί θα καταστραφεί ολόκληρος ο κόσμος! αυτός φυσικά δεν είναι παρά ένας μύθος, που ενισχύει την παραπάνω θεολογική βάση. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιοντ-Χε-Βαβ-Χε ήταν Θεός βαβυλωνιακής και Σουμεριακής προέλευσης, φέρεται μάλιστα να έχει σύζυγο την Θεά Ασεράχ, η οποία σημειωτέον έχαιρε μεγάλης εκτίμησης, τόσο από τους εβραίους όσο και από τους καναϊτες και μάλλον αντλούσε της προέλευσή της από την Βαβυλώνα, την Σουμερία και ίσως την Αίγυπτο. Κάποιοι μελετητές μάλιστα την ταυτίζουν με την θεά Αστάρτη. Η λατρεία της Ασεράχ παρήκμασε και εκφυλίστηκε λίγο πριν την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Ο Ιουδαικός μυστικισμός, γνωστός και ως μυστικισμός της Μέρκαμπα, που σημαίνει όχημα, καθώς και ο μετέπειτα καβαλιστικός αποκρυφισμός, υιοθέτησαν το όνομα του Γιαχβέ ώστε να περιγράψουν την ανώτερη Συμπαντική Θεότητα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ένα ιδιαίτερο ρεύμα το οποίο είχε να κάνει με την θεολογία και τις ιδιότητες του Θεικού ονόματος.Μέσα λοιπόν από μία πολύπλοκη διαδικασία που έχει να κάνει με την σύζευξη της καβαλιστικής αριθμοσοφίας και της πυθαγόρειας τετρακτύος φθάσαμε σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Συχεμ-μι-φοράς ή πιο απλά η επιστήμη της διαίρεσης του Ονόματος. Οι Καβαλιστές είδαν ότι τοποθετώντας τα τέσσερα γράμματα του Ανεκλάλητου ονόματος στην τετρακτύ του Πυθαγόρα η αριθμητική τους αξία δίνει το 72.Αυτό γίνεται με τον εξής τρόπο:

Γιοντ= 10

Γιόντ Χε=15

Γιοντ Χε Βαβ = 21

Γιοντ-Χε-Βαβ-Χε=26Άρα 10+15+21+26=72Αυτόν λοιπόν τον αριθμό τον θεώρησαν ως το Θεμελιώδες κλειδί της προφοράς του ονόματος, το οποίο με αυτόν τον τρόπο διαιρέθηκε σε 72 θεϊκά ονόματα δύναμης.Όμως από που προκύπτουν οι προφορές των 72 αυτών ονομάτων; Και εδώ οι Καβαλιστές βρήκαν την λύση! Από την μελέτη των Ιερών Κειμένων είδαν ότι υπήρχε ένα κεφάλαιο στην Βίβλο και συγκεκριμένα το κεφάλαιο 14 της Γενέσεως, του οποίου τα εβραϊκά γράμματα τριών συγκεκριμένων στίχων ,των 19 έως και 21, δίνουν άθροισμα Εβδομήντα δύο. Έτσι με καβαλιστικές αριθμολογικές τεχνικές και μία οφειδοειδή κατάταξη αυτών των στίχων εξήγαγαν 72 τριγράμματα ονόματα, τα οποία αποτελούν και την διαίρεση του Αρχικού Τετραγράμματου.Όμως η διαδικασία δεν σταμάτα εδώ, προκειμένου λοιπόν να εξαχθούν και τα ονόματα των 72 Αρχαγγέλων του Συχέμ-μι-φοράς, οι οποίοι κατά κάποιους είναι οι εξωτερικοί αντιπρόσωποι της θείας ουσίας, προστέθηκαν στα τριγράμματα ονόματα εναλλάξ δύο καταλήξεις, η κατάληξη -έλ η οποία δηλώνει άγγελο κρίσης και την κατάληξη -ιάχ για να υποδηλώσει τους αγγέλους του ελέους. Αυτοί τώρα οι Άγγελοι μαζί με τα αντίστοιχα ονόματα συνδέονται με τους δεκανούς του ζωδιακού κύκλου, ο οποίος έχει 72 πεντανούς, δύο πεντανοί σχηματίζουν ένα δεκανό και τρείς δεκανοί αντιστοιχούν σε ένα από τα 12 ζώδια. Κάθε πεντανός καταλαμβάνει 5 μοίρες του ζωδιακού κύκλου άρα κάθε ζώδιο καταλαμβάνει 30 μοίρες του ζωδιακού κύκλου.Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι καθένα από τα 72 ονόματα και κάθε άγγελος να εξουσιάζει μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή του ετήσιου κύκλου τουλάχιστον σε ότι αφορά το δικό μας συγκεκριμένο Γαλαξιακό σύστημα. Στο ίδιο σύστημα του διηρημένου ονόματος όμως οι πρακτικοί του καβαλιστικού μυστικισμού τοποθετούν και 72 Δαίμονες που είναι γνωστοί ως οι Δαίμονες της Γητειάς( Goetia ).Οι Γοητικοί Διάβολοι λοιπόν συνδέονται ανά ζεύγος , ένας για την μέρα και ένας για την νύχτα με τους 36 δεκανούς άρα αντιστοιχεί ένας σε κάθε πεντανό του ζωδιακού. Έτσι κατά τις διδασκαλίες των Καβαλιστών Ραβίνων δημιουργείται μία εξέχουσα ισορροπία, αφού οι δημιουργείται ένα παγκόσμιο ενεργειακό κύκλωμα, κυριολεκτικά Θεϊκών διαστάσεων, όπου τα 72 ονόματα δύναμης του θεού φορτίζουν τους 72 φωτεινούς αγγέλους, οι οποίοι είναι κυβερνήτες του κοσμικού χρόνου και παράλληλα βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τους δαίμονες εμποδίζοντας την ανισορροπία, είτε της μίας, είτε της άλλης πλευράς να εκδηλωθεί στον Κόσμο. Παρότι η αξιοπιστία των καβαλιστικών εφευρέσεων αμφισβητείται έντονα στις μέρες μας, κανείς σοβαρός μελετητής της ιστορίας τόσο του μυστικισμού όσο και του αποκρυφισμού, δεν μπορεί να αρνηθεί την οργάνωση και την κατανόηση των Συμπαντικών αντιθετικών ιδεών, που αυτή προσέφερε στο σύγχρονο αλλά και παλαιότερο εσωτερισμό.Παναγιώτης ΚάρδαρηςΟ Παναγιώτης Κάρδαρης γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα. Είναι συνδιαχειρηστής και ένας εκ των δημιουργών του strange files. Είναι Ερευνητής και κινείται στον χώρο της Θρησκειολογείας του Αποκρυφισμού και του εσωτερισμού σε ερευνητικό και βιωματικό επιπεδο.


Ζωδια για το site σας

Σύντομες προβλέψεις

Ζώδια με βαθμολογίες


Πόσο τυχεροί είστε σήμερα:

Προσθέστε το στο site σας